12/08/2009

DEVLETİN SESİ BAY ÖYMEN !

Türkiye’de giderek saldırgan, ırkçı çizgide biçimlenen bir bağnaz partinin yönetim erkinde bulunan birinin Meclis kürsüsünde Dersim-Zaza katliamına karşı sergilediği yaklaşım bağışlanır gibi değil. Öyle anlaşılıyor ki, yaşamının neredeyse önemli bir bölümünü batı da diplomat olarak geçirmiş olan bu bayın sadece bedeni batıda gezinmiş, beyni ortaçağın karanlık dehlizlerinde kalmıştır. Partisinin, güya iyi eğitim görmüş bir siyasi kadrosudur ama katliamla soykırım arasındaki farkı bile ayırt edememiştir. O kadar ki, bir halkın sömürüye, zulme karşı direnişine de isyan demektedir. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki o, aysbergin sadece görünen kısmıdır. Asıl ağırlık suyun altındadır. Bu tavır, onun bağlı olduğu siyasal partinin ve onun temsil ettiği devletin bakış açısının net bir resmidir. Çünkü anlayışın tarihi Yavuz’la başlamış, geçen yüzyılın ilk yarısı içinde Koçgiri, Şeyh Sait ve Dersim (Dêsım) ile doruğuna çıkmıştır. Zaza halkımızın analarının ağladığını kendi ağzıyla itiraf ediyor. Aslında bu, devletin suçüstü edilmesidir. Bunlar “anası ağlamanın” ne demek olduğunu anası ağlayanlar gibi his edemezler elbette. Çünkü onlar kavganın egemen tarafı, bu soykırımın baş suçlularıdırlar. Onların anaları, babaları, kardeşleri, akrabaları, yakınları mağaralara tıkılıp, vadi ağızlarına sürü gibi yığılıp top ateşi altında parçalanmadılar; tıkıldıkları mağaralara gaz verilerek katledilmediler ki, bu acıyı nasıl anlayabilirler!

Bu devletin dış politikasının köşe taşı sayılan İhsan Sabri Çağlayangil’in bile, içine sürüklendiği bu soykırım için, “İnsanları fareler gibi boğdular, gaz verdiler” demesi; kendini soykırımın orta yerinde bulan, sonradan üst kademelere kadar tırmanmış olan devletin bir generalinin, M. Batur’un, soykırım günlerinden utanç duyduğunu, yaşananları yazarken çalıştığı gazetenin okuyucularından özür dilediğini söylemesini de duymamış(!) olmalı.

Siz ve bu devlet, bay Öymen Ali Şêrler’in, Seyit Rızalar’ın, Şeyh Saitler’in kutsal adlarını ağzına alamayacak kadar kirlisiniz. Dersim, Alevi Zaza halkımız ve tüm Zazalar sizi asla affetmeyeceklerdir. Özür dileyecek kadar erdemli değilsiniz ya, özür dilemek aklından geçse bile özrünüzü kabul ederiz ama affetmeyiz.

15.11.2009



Platformê Zazaki
ZazaPress
Zaza Kültürevi – Bonê Kulturê Ma Mannheim
Radio Zaza
İsviçre Sansa Deresi Derneği
www.zazaki.de sitesi

Ali Ekici (araştırmacı)
Berfin Jêl (yazar)
Eren Kilic (Bilgisayar Mühendisi, Isveren)
Fahri Pamukçu (eğitimci, araştırmacı, yazar)
Hakkı Çimen (eğitimci, yazar)
Hasan Dewran (Psikolog, şair)
Hasip Bingöl (Şair, venguvaj fanzinin editörü)
Haydar Şahin (araştırmacı)
Hayri Dalkılıç (yazar)
Mirzali Zazaoğlu (Wikipedia Zazaki editörü)
Murat Aydemir (Ögrenci)
Hıdır Eren (sosyolog, eğitimci, yazar)
M.Tornêğeyali (Araştırmacı)
Mesut Keskin (dilbilimci)
Sait Çiya (araştırmacı, yazar)
Usxanê Cemali (yazar)
Xal Çelker (araştırmacı, yazar)
Yaşar Aratemur (araştırmacı)

Çıme: http://zazaki.de/oymeneaciklama.htm